Amerikanske Pannekaker

Amerikanske Pannekaker

Amerikanske Pannekaker

Hjemmelagde Amerikanske pannekaker kan spises når som helst på dagen. De passer bra som frokost, lunsj eller middag. De spises ofte med lønne-sirup men de passer også godt til annet syltetøy, sukker eller kjøtt. Amerikanske pannekaker i ulike former har vært beskrevent i kokebøker i USA ende siden den første antatte kokeboken ble lagt i slutten på 1700 tallet av Amelia Simmons.

Amerikanske pannekaker blir mer og mer trendy – prøv å lag selv du med!

Amerikanske pannekaker oppskrift

3 dl vetemel
2 ½  dl melk
2 stk egg
½ tsk salt
50 gram smør
2 tsk bakepulver
1 ss sukker

Sunne amerikanske pannekaker

For litt sunnere pannekaker kan du erstatte halvparten av melet med grov sammalt hvete. Tilbehør – lønnesirup (maple syrup) eller syltetøy.

1. Smelt smør, tilsett melk og hvis i eggene.
2. Bland mel, salt, bakepulver og sukker i en bolle. Hell i røren med smør og melk og rør jevnt mens du heller.
3. La røren stå og svelle i ca 15-20 minutter slik at røren får rett konsistens.
4. Stek pannekakene på middels til høy varme. Når røren har blitt litt boblete og svellet opp så kan du vende pannekakene. Stek til de blir gyllenbrune på begge sider.
5. Samle alle pannekakene i en haug på en tallerken slik at de holder seg varme til du skal spise di.

Server med lønnesirup-maple sirup, syltetøy eller annet godt.

Trendige amerikanske pannekaker er i vinden og er meget populært i Norge.

De amerikanske pannekakene, hvor kommer de fra?

Folk begynte å bruke ordet «pannekake» i løpet av 1400-tallet, og ordet ble standard i 1800-tallets Amerika. Tidligere refererte folk til dem som indiske kaker, hakkekaker, johnnycakes, reisekaker, bokhvetekaker, stekekaker og flapjacks. Tidlige amerikanske pannekaker ble laget med bokhvete eller maismel.

Pannekaker i amerikansk stil, slik vi tenker på dem i dag, ble sannsynligvis til på 1700-tallet. Nederlandske nybyggere brakte sin versjon av pannekaker til Amerika, hvor de raskt ble etterspurt. Ingrediensene var billige og oppskriften var enkel å lage i store partier for å brødfø en familie, så de fanget raskt opp. I motsetning til bakevarer, ble pannekaker laget raskt på komfyren eller over åpen ild og krevde ikke spesielle bakevarer.

På 1870-tallet kom begrepet «flapjack» inn i det amerikanske vokabularet for å beskrive denne typen pannekaker i amerikansk stil, og deres popularitet vokste. I løpet av denne tiden begynte de første amerikanske spisestedene å dukke opp. Etter hvert som denne restaurantmodellen vokste, vokste også populariteten til pannekaker, og sementerte den klassiske kjernemelkpannekaken i diner-stil vi alle elsker i dag.

Thomas Jefferson elsket pannekaker så mye at han sendte en spesiell oppskrift fra Det hvite hus til hjembyen!

Pannekaker er inkludert i kokebøker langt tilbake i tiden, også den amerikanske pannekaken

Pannekakeoppskrifter er inkludert i nesten hver engelsk kokebok fra 1700-tallet. De få tidlige amerikanske kokebøkene inkluderer dem også. Amelia Simmons’ kokebok «American Cookery» fra 1796 inkluderer for eksempel oppskrifter på «Indian Slapjacks» (en pannekake med mais- og hvetemel), gjærbaserte «Buckwheat cakes» (også inkludert i Susannah Carters reviderte kokebok fra 1803, «The Frugal Housewife») og «Federal Pan Cakes» (ved bruk av mais- og rugmel). Mary Randolphs kokebok «The Virginia Housewife» fra 1824 inkluderer en oppskrift på den ultratynne pannekaken, «A Quire of Paper» sett i tidligere engelske kokebøker.