Pannekaker og Ertesuppe er en rett som tradisjonelt spises i Sverige på Torsdager. Pannekakene er lik de Norske tynne pannekakene. Ertesuppe i Sverige er også kjent som erter og flesk. Ertesuppen til pannekakene kan lages selv eller så kan man gjøre det enkelt å kjøpe en ferdigpose på butikken. Man tror att tradisjonen at spise Pannekaker og Ertesuppe kommer fra middeltiden, da fredagen egnedes åt fasta. Det passede bra med en stor festmåltid på torsdagen. På 1700 talet begynte det og å drikkes punsje til måltidet. Uansett hvordan tradisjonen har vokset frem så er dette en herlig rett som bør spises ofte, og med fordel på torsdager.
Svenske Pannekaker og Ertesuppe
Svenske pannekaker oppskrift
Ingredienser:
- 2 egg
- 3 dl hvetemel
- 6 dl melk
- 1 kryddmått salt
- 1 tsk sukker
- 2 ss smeltet smør eller margarin
Slik gjør du!
- Ha i eggene i en kjele. Hell i 1 dl hvetemel och visp alt sammen.
- Hell i 1 dl melk og visp igjen. Gjenta med å ha i 1dl hvetemel og 1 dl melk og visp til røren er klumpefri.
- Hell i resten av melken og ha i resten av ingrediensene.
- Vispa sedan igjen och stek i en god stekepanne. Ikke spar på smøret. Stek pannekakene til de er gyllenbrune på begge sider.
Serveringsforslag – Selvsagt skal det serveres med Ertesuppe!-
Men i tillegg til pannekakene anbefales det sukker, syltetøy, vispet fløte eller is. Det är hur gott som helst! 🙂
Svensk Ertesuppe Oppskrift
Ingredienser
- 500 gram erter
- Vann
- 1 gul læk
- 2 grønnsakbuljongterninger
- 2 kvernete nelliker
- Timian
- Salt
Slik gjør du!
- Legg ertene i en stor skål og fyll i godt med vann. La ertene ligge i vann over natten eller gjerne et døgn. Hell av vannet når du skal begynne å koke suppen.
- Kok opp 1,5 liter vann og legg opp i ertene. Kok ertene i 45 min til 1 time. Under den første halvtimen så plukkes ertene vek som samles øverst i suppen.
- Deretter hakkes løken som legges i gryten sammen med buljongterningene, de kvernete nellikene og timian. Suppen kokes ytterligere en time. Eventuelt må du spe på noen desiliter med vann beroende på hvilken konsistens du ønsker på suppen.
- Deretter er suppen klar! Smak av med salt og krydder.
Serveringsforslag – Ja til pannekakene selvsagt!
På tuppen legge litt ferst timian og det grønne fra en purreløk og senep selvsagt… også pannekakene!
Spis og nyt!